Svjetski klasterski kongres

2. 4. 2015.

Svjetski klasterski kongres održan je od 25. do 26. ožujka 2015 u Poljskoj, pod motom “XXI stoljeće – stoljeće gospodarskog razvoja idejom klasterizacije”.

Svjetski klasterski kongres je događaj, koji se savršeno poklapa s temeljnom idejom klastera koja je usmjerena na integraciju i suradnju ključnih elemenata lokalnog i regionalnog gospodarstva u svijetu. Međunarodna formula pretpostavlja kongresnu prezentaciju poljskih i svjetskih klastera, s posebnim naglaskom na mogućnost kombiniranja njihovih potencijale kako bi se potaknula lokalna i globalna ekonomija.

Kongres je bio prvenstveno namijenjen klasterima, menadžerima, predstavnicima gospodarstva, lokalne i nacionalne vlasti te znanstvenicima. Događaju su prisustvovali i predstavnici tijela javne vlasti iz različitih zemalja i najistaknutiji stručnjaci u području klasterizacije.

Svjetski klasterski kongres je bez presedana globalni događaj poljskih i inozemnih klastera, osobito ističući mogućnost kombiniranja njihovih potencijale kako bi se potaknuo razvoj lokalne i globalne ekonomije.

Cilj kongresa bio je stvoriti komunikacijski prostor, za otvaranje dijaloga između tržišta, obrazovanih institucija, zavoda za zapošljavanje i poslovnog sektora te također pružanje sudionicima tehničkog i praktičnog znanja o klasterima i promoviranje svoje vlastite ideje.

Svjetski klasterski kongres bio je izniman međunarodni susret koji je imao za cilj osvijetliti ulogu klastera u poticanju inovacija i gospodarskog rasta na regionalnoj razini.