Dan poduzetnika u znaku 25. godišnjice osnivanja Hrvatske udruge poslodavaca

13. 6. 2018.

Temeljem poziva HUP-a, a i iz razloga što je Klaster poljomehanizacije kao i ostale četiri klasterske inicijative generiran unutar HUP Nacionalnog Centra za klastere i ove godine okupilo se više stotina poduzetnika i poslodavaca na Danu poduzetnika kojem su središnja tema bile investicije i nove prilike koje Hrvatskoj otvaraju mogućnosti za ubrzanje rasta. Uz brojne predstavnike gospodarstva na Danu poduzetnika sudjelovali su i Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat kao i predstavnici drugih tijela vlasti, sindikata, diplomatskog zbora i akademske zajednice.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja u svom je uvodnom govoru istaknula kako je Hrvatska u protekla dva desetljeća propustila mnoge prilike i izgubila prednost koju je nekada imala u odnosu na većinu drugih tranzicijskih zemalja za kojima danas kao jedna od ekonomski najslabijih članica EU ozbiljno ostaje.

Nazočnim poduzetnicima obratila se je i predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović koja je u svom govoru u većem dijelu kritizirala rad Vlade RH i neprovedene ili djelomično započete reforme. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković pohvalio se realiziranim projektima koja njegova Vlada provodi i nagovijestio smjernice za budući rad Vlade.

U raspravi na temu mogućnosti povećanja investicija sudjelovali su Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive, Mate Rimac, predsjednik Uprave Rimac automobila, Hrvoje Patajac, direktor kontrolinga Adris grupe i dr. Paul Merdzo, direktor Supernova grupe.