Klaster poljomehanizacije u Kini

29. 9. 2011.

Klaster poljomehanizacije dobio je poziv preko Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH te Ministarstva poljoprivrede NR Kine da sudjeluje na 6.Poljoprivrednom forumu o kooperaciji između NR Kine i Centralne i Istočne Europe, a održan je u provinciji Anhui, koja broji 60 mil. stanovnika i koja je gospodarski pretežno poljoprivredno orijentirana, odnosno u njenom glavnom gradu Hefei-u.

Tom prigodom direktor klastera mr.sc Željko Erkapić predstavio je Klaster poljomehanizacije i njegove potencijale PP prezentacijom, a na Forumu su sudjelovala 122 delegata iz zemalja Centralne i Istočne Europe i Kine. U sklopu Foruma održan je i Poljoprivredni sajam na kojem je Klaster dobio besplatni izložbeni prostor, gdje se je predstavio kroz katalog Klastera poljomehanizacije i promidžbene materijale svojih članica, kao i kroz promidžbeni video materijal.

Forum, kao i sajam, pružili su izvanrednu priliku za predstavljanje proizvodnih mogućnosti Klastera poljomehanizacije i plasmana široke palete proizvoda poljoprivredne mehanizacije i opreme na kinesko tržište, kao i drugih mogućnosti poslovne suradnje i povezivanja kineskih proizvođača s proizvođačima i članicama klastera. Tom prigodom ostvareni su mnogobrojni kontakti sa sudionicima Foruma, kao i sa zainteresiranim potencijalnim kupcima koji su pokazali veliko zanimanje za naše proizvode.

Kako je u radu Foruma participirala i članica Klastera poljomehanizacije tvrtka Standard MIO iz Osijeka, odnosno njen direktor gosp. Ante Mršo, zajedno smo posjetili i potencijalnog kupca poljoprivrednih strojeva u pokrajini Shaanxi, odnosno u njenom glavnom gradu Xi’an-u, koji usput rečeno broji 8 mil. stanovnika, gdje smo na dogovorenom sastanku s predstavnicima zainteresirane tvrtke razgovarali o mogućnostima izvoza poljoprivredne mehanizacije na kinesko tržište, odnosno tržište provincije Shaanxi koja je jedna od najrazvijenijih poljoprivrednih oblasti u Kini. Razgovori su obavljeni u vrlo dobrom poslovnom duhu i sada predstoje konkretne ponude i aktivnosti koje vode otvaranju mogućnosti realizacije izvoznog posla na to doslovno za nas ogromno tržište.

U svakom slučaju na tom tržištu se događaju značajne promjene i mnoge poslovne prilike za Klaster i njegove članice i u daljnjim aktivnostima treba voditi računa o toj činjenici i shvatiti da je Kina i veliki uvoznik i da su potrebe kineskog tržišta u njegovom ekonomskom raslojavanju ogromne, a time i mogućnosti plasmana poljoprivredne mehanizacije kao i različitih mogućnosti kooperativnih odnosa s kineskim proizvođačima.