Konferencija „Klasteri kao temelj za inovacije i razvoj Republike Hrvatske“

19. 4. 2013.

U hotelu WESTIN u Zagrebu 18.04.2013. održana je konferencija  „Klasteri kao temelj za inovacije i razvoj Republike Hrvatske“ u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta. Konferencija je financirana u sklopu EU projekta „Podrška razvoju klastera“ IPA IIIc Regionalni razvoj – Operativni program za regionalnu konkurentnost 2007. – 2011.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti i postignuća projekta “Podrška razvoja klastera”, kao i uspješna iskustva hrvatskih klastera u praksi koji su predložili nove smjernice i promjene za Strategiju razvoja klastera u Hrvatskoj.

Ministar poduzetništva i obrta gosp. Gordan Maras i šef delegacije EU u RH gosp. Paul Vandoren otvorili su konferenciju, a moderator konferencije bila je pomoćnica ministra gospođa Dijana Bezjak. Sukus izlaganja ministra Marasa može se sažeti u rečenici da će Vlada RH i nadalje podržavati klastere i da ih prepoznaje kao važan gospodarski alat za budući razvoj Hrvatske. Gosp. Vandoren ukazao je u svom govoru na brojne prilike koje se otvaraju RH od 01.srpnja 2013. godine ulaskom u EU, odnosno na potencijalno tržište koje broji oko 500.000.000 ljudi. Također je naglasio potrebu za većim ulaganjima hrvatske Vlade u istraživanje i razvoj te inovacije.

Konferencija je sadržavala niz vrlo zanimljiv prezentacija kao i interaktivnih panel diskusija na kojima su sudjelovali različiti predstavnici „triple helix” zajednice. Tako su se mogli čuti predstavnici međunarodnih institucija, predstavnici nekoliko klastera i tvrtki te akademskih i javnih institucija.

Direktor Klastera poljomehanizacije također je imao prigodu prezentirati klaster sudionicima konferencije, a također su prikazane prezentacije uspješnih inicijativa politika klastera te programa iz Hrvatske, Nizozemske, Finske, Irske i regije Baskije u Španjolskoj.

Na kraju je rečeno da će se sve važne preporuke i komentari iskoristiti za završne aktivnosti rada projekta “Podrška razvoja klastera” kao i u kreiranju politika koju će provoditi ministri, jer klasteri predstavljaju važnu platformu za ekonomski rast, društveni napredak i regionalni razvoj.