Klaster poljomehanizacije d.o.o. svoje djelovanje započeo je pod imenom Hrvatski klaster poljomehanizacije (HKP) pod operativnim vodstvom HUP Nacionalnog Centra za klastere, uz potporu Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Europske komisije i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Početna inicijativa formiranja klastera bila je kombinacija „bottom up“ i „top down“ pristupa i usmjeravana je na prepoznavanje interesa poslovnih subjekata i proizvoda koji imaju mogućnost za razvoj i proizvodnju poljoprivredne mehanizacije i njenih dijelova, kako za domaće, tako i za inozemno tržište.

U Klasteru poljomehanizacije djeluje nekoliko poduzeća koja su već dugi niz godina profilirana kao proizvođači profesionalne i hobi opreme – poljoprivredne mehanizacije, priključnih strojeva i uređaja za poljoprivrednu proizvodnju, od plugova, sijačica, drljača, sadilica, freza, rasipača mineralnih gnojiva, prskalica i kultivatora pa sve do proizvođača poljoprivrednih zglobnih traktora i kombajna. Zatim postoji nekoliko proizvođača koji njeguju programsko usmjerenje proizvodnje strojeva i uređaja iz tzv. „vikend programa“.

Nadalje, dobar dio tvrtki ima značajne kapacitete u izradi alata i strojnoj obradi metala te u kapacitetima za lijevanje željeza i proizvodnju različitih vrsta odljevaka za različite programe, od brodogradnje i automobilske industrije do komunalnog programa i robe široke potrošnje. Dio poduzeća radi uslužne poslove i gotove proizvode za etablirane svjetske marke Honda, Bertolini, Briggs&Stratton, Stiga, RAU, EMAK, Keijsers, Deutz-Fahr…, a također se njeguje i vrlo uska poslovna suradnja s tvrtkama kao što su Lombardini, Sauer Danfoss, Linde i sl.