Prednosti poljoprivredne mehanizacije

Tradicionalno, poljoprivreda se oslanjala samo na radnu snagu i životinjski rad, zahtijevajući mnogo dana rada za obrađivanje i sadnju sjemena u proljeće, za brigu o usjevima i stoci tijekom ljeta te za žetvu usjeva u jesen. Tijekom 20. stoljeća mehanizacija se odvijala u cijeloj industriji, kako ovdje u Sjedinjenim Državama tako i diljem svijeta. Poljoprivredna mehanizacija sa sobom je donijela niz prednosti kojih možda niste svjesni jer ste vjerojatno navikli da strojevi obavljaju velik dio posla umjesto vas!

PrairieLand Partners je vaš trgovac poljoprivrednom opremom u Kanzasu. Evo nekih od mnogih prednosti koje je poljoprivredna mehanizacija pružila i nastavit će pružati kroz 21. stoljeće.

1. Poboljšane tehnike

Melioracija je poboljšana, erozija tla je smanjena, a sustavi navodnjavanja su učinkovitiji zbog prakse poljoprivredne mehanizacije. Kultivatori priključeni na traktore pomažu poravnati tlo, popuniti jarke i ukloniti korov, što sve pomaže povećati količinu korištene zemlje i spriječiti erodiranje tla, dok navodnjavanje može biti usmjerenije na korijenje biljaka.

2. Komercijalizacija

Poljoprivreda za vlastite potrebe značajno je smanjena poljoprivrednom mehanizacijom, a komercijalna poljoprivreda je preuzela primat, što je omogućilo povećanje produktivnosti i prinosa usjeva. To omogućuje proizvodnju više hrane u puno većoj mjeri, čak i izvoz.

3. Poništava učinke nedostatka radne snage

Na selu, gdje su ruralni stanovnici migrirali u urbana područja zbog povećane gospodarske aktivnosti, manjak radne snage na farmama manji je problem zbog strojeva koji mogu preuzeti više poljoprivrednih zadataka. Radnici također moraju uložiti manje vremena i truda da farme osposobe za rad zbog mehanizacije.

4. Stvara više prostora za usjeve

Korištenje zemljišta značajno je poboljšano ovim postupkom jer strojevi mogu učiniti obradivim zahtjevnije zemljište koje je prije moglo biti na ugaru. Također, zemljište se može koristiti učinkovitije za uzgoj većeg broja različitih usjeva i više njih.

5. Povećava prihod farme

Poljoprivredna mehanizacija također je pomogla malim i velikim farmama da zarade više novca od onoga što proizvedu. Prvo, vrijeme se štedi postupkom mehanizacije, što smanjuje potrebu za plaćanjem radnika tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Drugo, prinosi usjeva su veći, što rezultira većim prihodom. Treće, poboljšava profil poljoprivrednih gospodarstava i pomaže im da rade na globalnoj razini gdje su prije možda radili u vrlo maloj mjeri.

Ilija Jergović

Learn More →